Taiteilijat ja teokset

 

Celestial Radiance, Taidemuseon takapiha

Kuvittele hetki, kun pimeän taivaan yllä leijuvat valot maalaavat ilmaan kauniita siltoja, revontulia ja monimutkaisia kuvioita. Ne liikkuvat sulavasti musiikin tahdissa, luoden visuaalisen sinfonian, joka valaisee yön pimeyden. Tämä teos on kuin lumoava tanssi valosta, joka kutsuu katsojan mukaan ihmettelemään hetkeä, missä taivas on täynnä värikkäitä unelmia ja valon taikaa.

Mollu Heino, kuvataiteilija

Eleet,

Kitukränn

Luemme ihmistä kehonkielestä, ilmeistä, eleistä ja asennoista, ne ovat sanatonta ja ääneen puhumatonta viestintää, tahatonta, vaistonvaraista ja alitajuista. Kitukrännin käsiparit viestivät avoimuudesta, hyväksynnästä ja halusta kommunikaatioon.

Ikonisina, pysähtyneinä ja hiljaisina ne voi ymmärtää ihmisen tahtona myötätuntuntoon ja vastavuoroisuuteen. Teoksessa nähdään uv-valossa hehkuvia, erikokoisten käsiparien ääriviivoja. Teos on osa sarjasta Havaintoja ihmisestä. 

Mollu Heino asuu ja työskentelee Eurajoen Luvialla. Heinon pääilmaisukeinot ovat maalaus, kolmiulotteiset materiaalit ja valo. Teosten aiheet kumpuavat luonnosta ja ihmisen osasta maailmassa tekniikasta riippumatta. Heino toimii aktiivisesti sekä taiteilijana että taiteen asiantuntijana, kuraattorina ja taiteilijatutkijana.

 

Jorge Castro, mediataiteilija

Maisema, (Ikkunat), kuninkaankatu 24

Jorge Castro alias Fisternni on yksi elektronisen taiteen pioneereista Argentiinassa. Parhaillaan hän työskentelee urbaanien tarinoiden parissa ja työstää niistä videoinstallaatioita, joissa hän yrittää vangita hetken taikaa ja median runoutta videon tai äänien avulla. Teknologiapolitiikka ja pyrkimys pysäyttää aika ovat osa Castron työn painopistettä ja intohimoa, jotka muuttuvat yhä enemmän analogisiksi.

Castro on kutsuttu Raumalle osana RaumArs residenssivierasohjelmaa, hän työskentelee RaumArs ry:n residenssissä joulu-tammikuun.

Mixa Design Team: Joonas Nordlund, Mikko Kiviharju, Niko Tiainen, Tommi Löytty

Hannah's Woodland ,

Pyhän Ristin kirkko

Mixa Desingn tiimin toteuttamassa Hannah's Woodland kokonaisuudessa pääset kokemaan, kun valopallot nousevat ylös maasta hämäran laskeuduttua. Valopalloista hohtava valo heijastuu luonnosta, ja puut kertovat salaisia tarinoita valon ja varjon tanssista. Jokainen valopallo on kuin oma olentonsa, ja niiden liike on sulavaa ja eleganttia, ikään kuin ne seuraisivat näkymätöntä säveltä.

Katso ja uppoudu tähän lumoavaan maailmaan, missä luonto ja valo yhdistyvät luomaan visuaalisen runon. Metsästä kohoavat valopallot lumoavat mielikuvituksen, herättäen tunteita, ihmetystä, lumoutumista ja rauhaa. Tämä ei ole pelkästään valoteos, vaan se on portti toiseen todellisuuteen.

 

Ari Dykier, kuvataiteilija

Puolalaisen kuvataiteilijan Ari Dykierin teos kuvaa surrealistisesta näkökulmasta liikettä sen eri olomuodoissa ja unenomaisissa maisemissa. Teos on toteutettu yhteistyössä Mapsion festivaalin kanssa.

Ari Dykier on puolalainen kuvataiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät kollaasitekniikalla toteutetut unenomaiset elämää, historiaa, anatomiaa ja ihmisyyttä kuvaavat animaatiot.

 

Immanuel Pax, valotaiteilija

Rauma puhkeaa kukkaan, kun Immanuel Paxin teos Flower Power – Kukkavoimaa! tuo kesän keskelle talvea. 1960-luvulla Flower Power -iskulauseella vastustettiin sotaa ja rohkaistiin ihmisiä ruohonjuuritason kansalaisaktivismiin. Tänä päivänä Kukkavoima muistuttaa edellä kuvattujen symbolisten ja kulttuuristen viestien lisäksi luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä. Yli kolme neljäsosaa maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia mehiläisten, kimalaisten ja muiden pölyttäjien tekemästä työstä. Ilman pölyttäjiä ruokavaliostamme puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät, monet vihannekset, pähkinät, kahvi ja kaakao.

Lasilevylle käsin maalatut kukkakuviot heijastetaan suuritehoisilla analogiprojektoreilla. Teos on tilaustyö Lumen Rauma 2024 -tapahtumaan.


Tatsuru Arai, multimediataiteilija

Face of Universe,

Tarvonsaaren koulu

Japanilaisen multimediataiteilijan Tatsuru Arain teos simuloi kaupungeissa elävien villikukkien kehitystä, ekosysteemejä. Kukkien muotoa, kuvia ja teoksen äänimaisemaa manipuloidaan tekoälysimulaation avulla.

Teosta on esitetty yli 60 näyttelyssä ympäri maailmaa. Teos on toteutettu yhteistyössä Mapsion festivaalin kanssa.

Tatsuru Arai on japanilainen, nykyisin Berliinissä asuva taiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät hyperseriallinen säveltaide ja tekoälysimulaatioiden avulla manipuloidut orgaaniset atrefaktit.

Tatsurun teoksia on esitetty yli 60 eri maassa.

 

Niko Tiainen, mediataiteilija

Vuoksi,

Karin Kampus, Aittakarinkatu 10

Niko Tiainen (tiainen.xyz) on erikoistunut interaktiivisiin ulkoilmaprojektiokartoituksiin sekä video-, valo- ja ääni-installaatioihin.

Tiaisen installaatiot yhdistävät usein konseptuaalisia teemoja abstrakteihin proseduraalisiin materiaaleihin, joihin on harmonisesti integroitu klassisen musiikin rakenteita ja tekniikoita.

Tiaisen töitä on esitelty näyttelyissä ja taidefestivaaleilla 23 maassa.

Kaanon, yleisön “soitettavissa” oleva interaktiivinen valotaideteos ja äänimaisema. / Konseptin suunnittelu Niko Tiainen toteutus Mixa Design team

Kirjaston sisälle sijoitetaan äänentoistolaitteita ja tehokkaita RGB-Led-valoja. Monikanavainen algoritminen äänimaisema ja valaistus on yleisön ohjattavissa. Teos kehittää yleisön soiton pohjalta pentatonisia melodioita, jotka kaanonin tapaan lähtevät soimaan moniäänisesti eri korkeuksilla.

Syntyvä pentatoninen melodia toistuu pienellä viiveellä eteenpäin uudelle sävelkorkeudelle, josta se jatkaa samaan tapaan siirtymistä eri korkeuksissa, kunnes kaikki kahdeksan oktaavia on käyty läpi.

Samanaikaisesti algoritmi kerää uusia melodioita kokijoilta, jotka lähtevät kiertämään samaan tapaan. Näin syntyy alati muuttuva moniääninen äänimaisema, joka pentatonisuuden ansioista soi harmonisesti yhteen. Sävelkulut vaikuttavat projisoinnin visuaaliseen ilmeeseen, lopputuloksena on sykkivä värikäs ja harmoninen valotaideteos ja äänimaisema.

Tanssivat vedet / Dancing Fountains

Näe kun vesi tanssii musiikin ja valojen tahdissa, muistuttaen veden voimasta ja ikuisesta liikkeestä.

Teoksen esitysajat päivittäin 

klo 17, 17:30, 18, 18:30, 19, 19:30, 20, 20:30 ja 20:50

(esityksen kesto n. 10min)

 

Liikkuvat valoteokset

PERUTTU! {TES} – Mediamuraalit

Peruttu sääolosuhteiden vuoksi!

{TES} on mediataideryhmä, jonka muodostavat Tea Söderlund, Eetu Henttonen ja Sami Luusalo. Ryhmän teokset yhdistelevät veistoksellisia elementtejä, ääntä, liikkuvaa kuvaa ja uusia teknologioita. Teokset muodostavat sekä konkreettisia että vertauskuvallisia yhteyksiä digitaalisen ja fyysisen todellisuuden välille. Yleisinhimillisiä teemoja käsittelevissä teoksissa havainnointi, läsnäolo ja toiminta rinnastuvat vuorovaikutukseemme muiden ja ympäristömme kanssa.

Mediamuraalit on projekti, jossa julkiseen kaupunkitilaan projisoidaan mediataideteoksia erikoisvalmisteisen polkupyörän avulla. Mediataideteosten sarja tutkii kaupunkitilan käyttöä ja pyrkii etsimään uusia näkökulmia rakennettuun ympäristöön.
Keskeinen osa Mediamuraalit-projektia on omavalmisteinen Projisointi-pyörä, joka mahdollistaa liikkuvan esitystekniikan. Pyörä on muokattu cargo-malliseksi kuljetuspolkupyöräksi, johon on asennettu projisointiin soveltuva esitystekniikka.
Kaupunkitilan interventiot tuovat ilmi rakennetun ympäristön käyttämättömiä mahdollisuuksia.
Poikkeavissa tilanteissa ja ulkotilassa koetut mediateokset kartoittavat kaupungin unohdettuja pintoja ja ulottuvuuksia.

Illusia Loistavat Liljat

Belenos tarjoilee valoesityksien edelläkävijänä jälleen jotain erityistä! Valoliljat ovat huikea vetonaula tapahtumaasi. Ne sopivat vieraiden vastaanottoon, koktailtilaisuuksiin tai muihin tapahtumiin joissa esiintyminen tapahtuu vapaasti tapahtuma-alueella vuorovaikutuksessa tapahtumaan osallistujien kanssa. Valoliljat soveltuvat niin aikuisten, kuin lastentapahtumiin ja hurmaavat yleisön loistollaan.